Популисткото правителство в Рим прави точно това, което най-добре умеят да

...
 Популисткото правителство в Рим прави точно това, което най-добре умеят да
Коментари Харесай

Наглите лъжи на италианските популисти

 Популисткото държавно управление в Рим прави тъкмо това, което най-добре умеят да вършат всички популисти: изопачава обстоятелствата, насажда ненавист, чества някакви измислени победи с подправени обвинявания и обикновени пароли и натрупа политически капитал. Така да вземем за пример министърът на стопанската система Луиджи ди Майо безсрамно твърди, че Италия плащала всяка година 20 милиарда евро в европейския бюджет. Това е неистина. Италия е платила през 2017 година 3,3 милиарда евро. Еврокомисарят за бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер разгласи това изказване на Ди Майо за " Fake News ".
Лидерът на популисткото придвижване " Пет звезди " даже заплаши, че Италия няма да заплаща вноските си в настоящия бюджет на Европейски Съюз. Първо това е незаконно. И второ е безочливо изнудване, което Европейски Съюз изрично отхвърли. Луиджи ди Майо и десният радикал и вътрешен министър Матео Салвини настояват още, че Европейски Съюз бил заречен на Италия да одобри всички мигранти, които идват там. Това също не е правилно. Страните-членки на Европейски Съюз, които се капсулират против мигрантите, в никакъв случай не са сключвали сходно съглашение. Някои страни показаха от взаимност и изцяло непринудено подготвеност вероятно да одобряват някои мигранти. И единствено толкоз. 

Изнудване, неистини и шовинизъм

Напълно неразбираемо е и изказванието, че Европейска комисия в Брюксел била виновна за приемането на бежанци. Ди Майо и Салвини чудесно знаят, че това е въпрос в пълномощията на националните страни. Впрочем и самите популистки правителства не са склонни на никаква взаимност между тях. Дунавският автократ Виктор Орбан също отхвърля да одобри даже и един мигрант - въпреки че Рим насочи публично питане до Будапеща.

Макар броят на идващите мигранти да е понижен доста, десният популист Салвини употребява сюжета с миграцията за предизборни цели. Той има една елементарна и нечовечна рецепта: връщайки корабите с мигранти на борда им той цели да капсулира Италия и в същото време да плаши. " Италия преди всичко " - гласи неговият девиз, и нищо друго не е значимо. А това, че Салвини и идейните му съидейници взеха за пленник един транспортен съд на италианската брегова защита в една италианско пристанище, пристигна допълнително дори и на италианското правораздаване, което започна следствие. Естествено, че то няма да докара до нищо, само че най-малко е дребен забележим знак за опозиция против курса на популистите в Рим. Реакцията на Салвини беше на най-ниско кръчмарско равнище: той назова следствието " позор ", тъй като ставало дума за Италия. Същевременно то било и " чест ", тъй като давало допълнителен смисъл на неговата борба против системата. Ние към този момент познаваме сходни несериозни атаки  против правораздаването - от Белия дом. Те обаче не трябва да се трансформират в всекидневие и в Италия.

Италия - идващото спешно огнище?
 Riegert Bernd Kommentarbild App
Бернд Ригерт

Вярно е, че страните-членки на Европейски Съюз към този момент три години не съумяват да се спогодят за промяна на системата за даване на леговище и за рационално разпределение на мигрантите. Това е открит фланг, който освен популистите в Италия употребяват с ненаситност и настояват, че Европейски Съюз е отговорен за всичко. Тази инстинктивна реакция естествено е погрешна. Проблемите са сложни и Италия също е измежду тези страни, които блокираха промяната на европейската система за даване на леговище.

Недопустимо е това, което вършат в този момент Салвини и Ди Майо - работят едностранно и в нарушаване на европейските правила, загърбвайки хуманността. Така не може. По този метод те единствено подкопават основите на Европейски Съюз, само че няма да стигнат надалеч с тяхното изнудване. Италианците обаче могат да основат много неприятности на идните договаряния за европейския бюджет от 2021 до 2027 година. Десните радикали и популисти може да рискуват даже излизане от еврозоната или от Европейски Съюз - само за да наложат волята си. СледБрекзит, Полша и Унгария, Италия се обрисува като следващото кризисно огнище в Европейски Съюз.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР